Πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ για το διάστημα 23/4/18 – 29/4/18

«Η ιστορία των επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων» Ομιλία της Marsha Ivins, Αμερικανίδας Αστροναύτη της NASA

  • Δευ, 23/04/2018 – 18:30


Συντελεστές: Marsha Ivins
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1077
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «ΙΡΙΣ» 2018

  • Δευ, 23/04/2018 – 21:00


 

Συντελεστές:
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1071
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

 

English Collectors of Greek Manuscripts at the British Library: Lord Guilford and Anthony Askew

  • Τρί, 24/04/2018 – 19:00

 

 

Συντελεστές: Scot McKendrick
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1070
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

Τα φυτεμένα δώματα

  • Τρί, 24/04/2018 – 19:30

 

 

Συντελεστές: Damien Roger, Andrew Clements, Έλλη Παγκάλου, Σάκης Ιωαννίδης
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1080
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

Athens Science Festival 2018 [25/4-29/4]

  • Τετ, 25/04/2018 – 18:00

 

 

Συντελεστές:
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1079
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης
Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Διάλεξη Ian McEwan

  • Τετ, 25/04/2018 – 19:00

 

 

Συντελεστές: Ίαν Μακ Γιούαν, Χάρης Βλαβιανός
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1076
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

Διάλεξη της Susan Buck-Morss

  • Πέμ, 26/04/2018 – 19:00

 

 

Συντελεστές: Susan Buck-Morss, Κώστας Δουζίνας
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1064
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

Σε τι απαντάει η βία του παιδιού;

  • Παρ, 27/04/2018 – 19:00

 

 

Συντελεστές: Laurent Dupont
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1081
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης
Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Καλό Πάσχα από τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Μάρτιος 2018

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Μάρτιο 2018.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2018 – 30 χρόνια Παιδικό Βιβλίο στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια συμμετοχής στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Από το 1988, αμέσως μετά τη μεταστέγασή της στο κτήριο της οδού Μ. Μπότσαρη & Ελ. Βενιζέλου, κάθε χρόνο σχεδιάζει και διοργανώνει ποιοτικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με ποικίλες δράσεις και πρωταγωνιστές πάντα τα παιδιά, σε μια μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.

Στα χρόνια αυτά έχει υποδεχθεί παιδιά στους χώρους της αλλά και έχει ταξιδέψει με το βιβλιοαυτοκίνητό της και σε σχολεία και χώρους εκτός βιβλιοθήκης και Ιωαννίνων μεταφέροντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου από άκρη σε άκρη της Ηπειρωτικής γης.

Εκθέσεις παιδικού βιβλίου, συναντήσεις των παιδιών με Γιαννιώτες συγγραφείς και ποιητές σε ελεύθερο πρόγραμμα, Εκθέσεις παιδικών εικαστικών έργων, αφήγηση παραμυθιού και παιχνίδια με τη φαντασία, κουκλοθέατρο και άλλα δρώμενα έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και την ευχάριστη επαφή των παιδιών με το χώρο της Βιβλιοθήκης και του βιβλίου.

Όπως είναι γνωστό, η γιορτή καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, τιμώντας την ημέρα γέννησης του Hans Christian Andersen.

Κάθε χρόνο, μία διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να ετοιμάσει την αφίσα και το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Φέτος, το μήνυμα έρχεται από τη μακρινή Βαλτική της Βόρειας Ευρώπης και το  Τμήμα της Λετονίας.

«Το μικρό είναι μεγάλο μέσα σε ένα βιβλίο.» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στα παιδιά όλου του κόσμου η Inese Zandere , με την αφίσα από τον πολύ γνωστό εικονογράφο και animation film καλλιτέχνη Reinis Petersons.  Η απόδοση στην ελληνική γλώσσα έγινε και φέτος από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως βιβλία για παιδιά και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα για το φετινό εορτασμό αρχίζει λίγο νωρίτερα, την Πέμπτη 29 Μαρτίου, λόγω των διακοπών των σχολείων ενόψει του Πάσχα, με το Νηπιαγωγείο του Σταυρακίου. Συνεχίζει ανήμερα των γενεθλίων του  Andersen, Μεγάλη Δευτέρα 02 Απριλίου, με την «Παραμυθούπολη» και ολοκληρώνεται την επομένη, με το «Παραμύθι της Πεταλούδας».

Και του χρόνου!

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

«Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου» στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, 23 και 24 Μαρτίου 2018

Για 5η συνεχόμενη χρονιά τα Ιωάννινα θα φιλοξενήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, που διοργανώνει το κουκλοθέατρο Αντράλα σε συνεργασία με το κέντρο κουκλοθεάτρου Unima Hellas. Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους, γεμάτη δρώμενα, παραστάσεις και μια μεγάλη παρέλαση στο Κέντρο της πόλης, που ξεκινούν από την Παρασκευή 23 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 25 Μαρτίου του 2018.

 

 

Τις μέρες αυτές, η πόλη θα μεταφερθεί στον μαγικό κόσμο της κούκλας με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του κουκλοθέατρου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας. Στην Π.Η.Κ.Ι. συμμετέχουν θίασοι από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κάρπαθο, την Κρήτη, τη  Λάρισα και φυσικά, τα Ιωάννινα.

Οι κούκλες ζωντανεύουν κάθε χρόνο και με τη βοήθεια αρκετών νέων εθελοντών,
που με κέφι διάθεση και ταλέντο βάζουν στη γιορτή τη σφραγίδα τους.

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ 500 χρόνια από την παρουσία του στη Ρωσία

Με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια παρουσίας του Αγίου Μάξιμου του Γραικού στη Ρωσία, διοργανώνεται Εκδήλωση προς τιμήν του, από τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων και τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας & Συνεργασίας Ηπείρου «ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ».

Ο Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα περί το 1470 μ.Χ.. Έλκυε την καταγωγή του από οικογένεια λογίων, με επιφανείς προγόνους στην Κωνσταντινούπολη και την αυλή των δεσποτών του Μυστρά. Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα μάλλον κατ’ οίκον,  ενώ στα 14 του θα συμπληρώσει τη μάθησή κοντά στον  επιφανή δάσκαλο, ρήτορα, φιλόσοφο και αντιγραφέα χειρογράφων Ιωάννη Μόσχο, στην Κέρκυρα.

Συνέχισε τις σπουδές του (Θεολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Αρχαία Ελληνική, Λατινική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα) στη Δύση, κοντά σε διαπρεπείς προσωπικότητες και λογίους της εποχής. Το 1505/1506 εγκαθίσταται στη μονή Βατοπαιδίου, σε εποχή που το Άγιο Όρος γνώριζε ημέρες δύσκολες και κρίση πνευματική και υλική.

Το 1516, μετά από πρόσκληση του Τσάρου της Ρωσίας Βασίλι Γ΄ Ιβάνοβιτς (Василий III Иванович ) μετέβη στη Ρωσία, προκειμένου να μεταφράσει λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβονική.

Εκοιμήθη το 1556 στη Μόσχα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαΐου 1988 και η μνήμη του τιμάται την 21η Ιανουαρίου.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ., στη  Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη,  Μ. Μπότσαρη & Ελ. Βενιζέλου, 454 44 Ιωάννινα.

Κεντρικοί ομιλητές, για τη προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Μάξιμου, ο κ. Ιωάννης Γιώσας, καθηγητής Φιλόλογος και ο κ. Αλέξανδρος Φαρμάκης, μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου. Η κ. Ολγα Κατάεβα, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Μάξιμος Γραικός» θα παρουσιάσει τον Σύνδεσμο και τις δράσεις του. Κλιμάκιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ιωαννίνων ο «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»,  θα ψάλλει το Απολυτίκιο του Μάξιμου Γραικού. Προλογίζει και συντονίζει  η κ. Βαῒα Οικονομίδου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος Ph.D., Προϊσταμένη Δ/νσης Ζωσιμαίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651072863 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zosimaialib@sch.gr.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

4ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης Γαλλοφωνίας στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, για 4η συνεχή χρονιά, Μαραθώνιος Ανάγνωσης στη Γαλλική Γλώσσα, από τις 11:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. Τιμώμενος συγγραφέας, ο Ιούλιος Βερν.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Φεβρουάριος 2018

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Φεβρουάριο 2018.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Η θέση της γυναίκας στο έργο του Χρηστοβασίλη (1855-1937)».

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων φιλοξενεί το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ιωαννίνων «Διώνη» για μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στη «Θέση της γυναίκας στο έργο του Χρήστου Χρηστοβασίλη (1855-1937)».

Η κ. Δροσιά Κατσίλα, Κεντρική Ομιλήτρια της εκδήλωσης και εγγονή του Χρηστοβασίλη, θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, την εποχή πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου και λίγο μετά, με επιλεγμένα κείμενα της ηπειρωτικής διανόησης του Χρήστου Χρηστοβασίλη, όπου αβίαστα και βιωματικά περιγράφεται η θέση της γυναίκας της εποχής. Κείμενα της εποχής αφηγείται η κ. Ελένη Ζούκη, από το σύλλογο Παλαιών Γιαννιωτών. Προλογίζει και παρουσιάζει το μήνυμα της ημέρας η κ. Αλλέγρα Μάτσα, Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Για το Σουλιώτη Χρήστο Χρηστοβασίλη, του οποίου τα κείμενα συναρπάζουν και το Αρχείο του, το οποίο θησαυρίζεται στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, ως τμήμα του Αρχείου Χρ.Σούλη, θα μιλήσει η κ. Βαϊα Οικονομίδου, Προϊσταμένη Δ/νσης της Ζωσιμαίας.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική αφιερωμένη στις γυναίκες, από τον Χρήστο Μπακίρα.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 και ώρα 06:30 μ.μ. στο χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Μ. Μπότσαρη & Ελ. Βενιζέλου, 454 44 Ιωάννινα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651 0 72863 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zosimaialib@sch.gr.

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ποιος είδι πράσιν’ άλογα ψηλά σαν τα ρεβίθια; 🎉🎊

Οι δράσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς ξεκίνησαν στη «Βιβλιοθήκη Γνώσης & Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων και θα συνεχιστούν έως τις 16-02-2018, με θέμα τις Απόκριες στα Ιωάννινα των περασμένων χρόνων.

Μια σύντομη ξενάγηση στο χρόνο με αφετηρία τον «διαγωνισμό» της καλύτερης κρεατόπιτας την Τσικνοπέφτη, τις επιρροές από τη γειτονική Ιταλία και το καρναβάλι της με αποκορύφωμα την Κυριακή της Αποκριάς στη συνοικία «Μνήματα» (πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος) μπροστά από τον Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης. Εκεί, όπου οι αποκριάτικοι όμιλοι, με κύριους χαρακτήρες το γαμπρό και τη νύφη, μαζί με τον Αράπη, τον Αγά, τον Εβραίο γυρολόγο, το μουντζουρωμένο Καλουτσιαμιώτη, το Τζάρα με το τσιγκελωτό του μουστάκι και τους οργανοπαίκτες παρουσίαζαν παντομίμα και αυτοσχέδιες κωμικές σκηνές, σατιρίζοντας την κοινωνική και πολιτική ζωή των Γιαννίνων. Αργότερα προστέθηκε το έθιμο της Γκαμήλας και ο μασκαρεμένος ξυλοπόδαρος Πανάρατος. Όλοι μαζί χόρευαν και διασκέδαζαν πλέκοντας το γαϊτανάκι και τραγουδώντας σατυρικά τραγούδια στις τζαμάλες.
«Ποιος είδι πράσιν’ άλογα ψηλά σαν τα ρεβίθια.
Κουτσός στουν κάμπου έτριχι να φτάσει καβαλλάρη…»
Μέσω της παρουσίασης που έχει σχεδιαστεί μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν τα δρώμενα. Παράλληλα, έχει προετοιμαστεί υλικό για πολύχρωμες κατασκευές σχετικές με το θέμα. Έτσι, οι μικροί φίλοι της Ζωσιμαίας, που είτε επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη με τις σχολικές τους τάξεις, είτε μόνοι τους μπορούν να δημιουργήσουν και να διακοσμήσουν.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment