Ενημερωτική Ομιλία – Συζήτηση στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων 2 Μαΐου 2017

Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας- Ιωάννινα/Παιδικά Χωριά SOS
Ενημερωτική ομιλία και συζήτηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις δράσεις του Κέντρου από την κ. Κασσιανή Πανάγιου, Κοινωνική Λειτουργό, την κ. Αθηνά Πάσχου Ψυχολόγο και την κ. Αρτεμισία Λαζάρου Ειδική Παιδαγωγό.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 03 Μαΐου 2017 στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας, στις 6:00 το απόγευμα.

Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποτελεί το 9ο κατά σειρά Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας. Στηρίζεται σε δωρεές που καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες του Κέντρου, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, που προσέφεραν δωρεάν το χώρο στέγασής του.

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2017 «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο! »

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συμμετείχε και φέτος, όπως κάθε χρόνο με δράσεις στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η γιορτή καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, τιμώντας την ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.

Κάθε χρόνο, μία διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να ετοιμάσει την αφίσα και το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το 2017, υπεύθυνο για το μήνυμα και το υλικό του εορτασμού είναι το  Τμήμα της Ρωσίας.

Τι ΧΑΡΑ να κρατάει κανείς ένα ΝΕΟ βιβλίο στα χέρια του!  Και στα παιδιά τους αρέσει σίγουρα να περνούν καλά! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο γράφουν τα έργα τους οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στα παιδιά όλου του κόσμου ο Sergey Makhotin, συγγραφέας επιτυχημένων παιδικών και νεανικών βιβλίων. Τα βιβλία του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και ασχολείται και με εκπομπές στο ραδιόφωνο για παιδιά!

Την αφίσα ζωγράφισε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Mikhail Fedorov, υποψήφιος το 2016 για το Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η Ελληνίδα συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως παιδικά βιβλία και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετάφρασε το μήνυμα στα ελληνικά.

Έτσι, τη Δευτέρα 03 Απριλίου 2017 η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη υποδέχτηκε τους μικρούς της φίλους και τους μετέφερε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το παραμύθι του Andersen «οι Αγριόκυκνοι» με την εξαιρετική εικονογράφηση της Anne Yvonne Gilbert (Εκδ. Πατάκη, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά) μια έκδοση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Δανού παραμυθά. Το αριστούργημα αυτό βασίζεται σε παλιά λαϊκά παραμύθια, πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1837 και είναι από τα πρώτα παραμύθια που έκαναν τον Δανό συγγραφέα γνωστό και δημοφιλή. Κείμενο και εικόνες ταξιδέψουν τους μικρούς μας επισκέπτες σε τόπους όπου όλα  είναι μαγικά και γίνονται δυνατά με την αγάπη. Και επειδή γιορτή δε γίνεται χωρίς τραγούδι όλοι μαζί, τραγουδήσαμε και χορέψαμε με επίκεντρο το βιβλίο και την αγάπη για το διάβασμα. Που ταξιδεύει τα παιδιά ένα βιβλίο; Το κάθε ένα εκφράστηκε με τη ζωγραφική του, σε έναν θαλάσσιο κόσμο, σε έναν βασιλικό κόσμο, σε ένα δάσος, στο ουράνιο τόξο…!

Και του χρόνου!

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Μάρτιος 2017

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Μάρτιο 2017.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΜΠΛΕ- LIGHT IT UP BLUE

Αναψε το μπλε-p1

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

«Ταξίδι στη Ρωσία» στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στις 19:00

Ο ελληνορωσικός σύλλογος φιλίας & συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου «Μάξιμος Γραικός» σας προσκαλεί σε ένα

 «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ»

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 στις 19:00

2η Εκδήλωση 21-03-2017

  • Καλωσόρισμα εκ μέρους της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης (Βάγια Οικονομίδου-Διευθύντρια Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης)
  • Χαιρετισμός εκ μέρους συλλόγου-Δυο λόγια για την εκδήλωση (Σπυριδούλα Σούκη-Πρόεδρος Συλλόγου Φιλίας & Συνεργασίας Περιφέρειας Ηπείρου «Μάξιμος Γραικός»)
  • Απαγγελία στίχων του τραγουδιού: «Από πού ξεκινά η πατρίδα» (Αιμιλία Παγώνη)
  • Τραγούδι: «Από πού ξεκινά η πατρίδα» (Όλγα Κατάεβα, συνοδεία ηλεκτρικού πιάνου Γιώργου Πρεβεζάνου)
  • «Το ταξίδι αρχίζει»

 Παράθεση ιστορικών και άλλων στοιχείων-Σύντομη αναφορά στις πόλεις που θα «ταξιδέψουμε» (Κατερίνα Καπελάνου)

  • SAMARA

Προβολή εικόνων παράλληλα με αφήγηση προσωπικών και άλλων βιωμάτων (ανθρώπινη βιβλιοθήκη) – (Νέλλη Σουτσκόβα)
Τραγούδι: «Αγαπημένη μου Σαμάρα» (Όλγα Κατάεβα, συνοδεία ηλεκτρικού πιάνου Γιώργου Πρεβεζάνου)
Διάρκεια: 10 λεπτά

  • KIROF

Προβολή εικόνων παράλληλα με αφήγηση προσωπικών και άλλων βιωμάτων (ανθρώπινη βιβλιοθήκη) – (Άννα Μπύκοβα)
Διάρκεια: 10 λεπτά

  • VOLGOGRAD

Προβολή εικόνων παράλληλα με αφήγηση προσωπικών και άλλων βιωμάτων (ανθρώπινη βιβλιοθήκη) – (Ραφαήλ Πάπαρης)
Αναφορά στην ιστορική μάχη του Στάλινγραντ – Παράθεση προσωπικής μαρτυρίας (Βαλεντίνα Κώττη)
Τραγούδι: (Εμβατήριο) (Όλγα Κατάεβα, συνοδεία ηλεκτρικού πιάνου Γιώργου Πρεβεζάνου)
Διάρκεια: 20 λεπτά

  • URAL

Τραγούδι: «Ουράλια» (Όλγα Κατάεβα, συνοδεία ηλεκτρικού πιάνου Γιώργου Πρεβεζάνου)
Προβολή εικόνων παράλληλα με αφήγηση προσωπικών και άλλων βιωμάτων (ανθρώπινη βιβλιοθήκη) – (Όλγα Κατάεβα)
Διάρκεια: 10 λεπτά

  • NOVGOROD

Προβολή εικόνων παράλληλα με αφήγηση προσωπικών και άλλων βιωμάτων (ανθρώπινη βιβλιοθήκη) – (Σπυριδούλα Σούκη)
Αναφορά σε ιστορικά στοιχεία και στον προσωπικό βίο του Αγίου Μάξιμου Γραικού
Κλείσιμο εκδήλωσης-Χαιρετισμός
Διάρκεια: 10 λεπτά

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Για 3η συνεχή χρονιά, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη αποδέχεται την πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου Γαλλικής Γλώσσας Ηπείρου & Ιονίων Νήσων κ. Νάτση για την πραγματοποίηση και του φετινού Μαραθώνιου Γαλλόφωνης Ανάγνωσης στο Κεντρικό της Αναγνωστήριο και στο χώρο του Παιδικού Τμήματος, με στόχο την ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

 

Η φετινή εκδήλωση υπόσχεται ένα λογοτεχνικό ταξίδι, από την Κίνα στην Ελλάδα και από τα Βαλκάνια στην Ιαπωνία, διά χειρός Marguerite Yourcenar.

Ο Μαραθώνιος διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Γαλλοφωνίας το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 από τις 11:00 έως τις 16:00. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαρρυθμιστούν καταλλήλως οι χώροι, το Αναγνωστήριο Ενηλίκων της Βιβλιοθήκης θα δέχεται κανονικά τους αναγνώστες από τις 09:00 έως 11:00, οπότε θα αρχίσουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Οι δανεισμοί και ανανεώσεις βιβλίων, καθώς και οι εκδόσεις και ανανεώσεις καρτών μελών θα πραγματοποιούνται κανονικά έως τις 12:30, οπότε λήγει και το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 16:00 για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης.

3ος Μαραθώνιος Γαλλοφωνίας στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη – Σάββατο 18-3-2017

 

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Φεβρουάριος 2017

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Φεβρουάριο 2017.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Ιανουάριος 2017

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Ιανουάριο 2017.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου & Παρουσίαση βιβλίου στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017

Safer Internet

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

 Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι:

«Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, είτε μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες ή πολιτικοί, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να ενωθούμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, αξιοποιώντας το υλικό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημου εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, προγραμμάτισε σχετικές δράσεις για την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 και για τις σχολικές τάξεις που προγραμματισμένα θα επισκεφτούν το πρωί τη Βιβλιοθήκη.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και πλούσιο υλικό για όλες τις ηλικίες σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.saferinternetday.org.

ΠρόσκλησηΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Μανόλη Πέπονα «Μαχόμενοι στη Δυτική Στερεά. Ο αγώνας εναντίον του Άξονα στην περιοχή Αγρινίου-Τριχωνίδας».

Ο νεαρός συγγραφέας Μανόλης Πέπονας, θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο ««Μαχόμενοι στη Δυτική Στερεά. Ο αγώνας εναντίον του Άξονα στην περιοχή Αγρινίου-Τριχωνίδας» στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, εκτός από τον συγγραφέα, ο κ. Ηλίας Υφαντής, Φιλόλογος και Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Βασίλης Γεωργάκης, Ιστορικός. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Γιωγγαράς-Bookstars.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Ζωσιμαίας για παρουσίαση νέων βιβλίων από νέους συγγραφείς.

 

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017, στις 07:00 το απόγευμα στο χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Μ. Μπότσαρη & Ελ. Βενιζέλου, 454 44 Ιωάννινα (1ος όροφος).

 

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Δεκέμβριος 2016

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Δεκέμβριο 2016.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment