ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ 500 χρόνια από την παρουσία του στη Ρωσία

Με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια παρουσίας του Αγίου Μάξιμου του Γραικού στη Ρωσία, διοργανώνεται Εκδήλωση προς τιμήν του, από τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων και τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας & Συνεργασίας Ηπείρου «ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ».

Ο Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα περί το 1470 μ.Χ.. Έλκυε την καταγωγή του από οικογένεια λογίων, με επιφανείς προγόνους στην Κωνσταντινούπολη και την αυλή των δεσποτών του Μυστρά. Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα μάλλον κατ’ οίκον,  ενώ στα 14 του θα συμπληρώσει τη μάθησή κοντά στον  επιφανή δάσκαλο, ρήτορα, φιλόσοφο και αντιγραφέα χειρογράφων Ιωάννη Μόσχο, στην Κέρκυρα.

Συνέχισε τις σπουδές του (Θεολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Αρχαία Ελληνική, Λατινική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα) στη Δύση, κοντά σε διαπρεπείς προσωπικότητες και λογίους της εποχής. Το 1505/1506 εγκαθίσταται στη μονή Βατοπαιδίου, σε εποχή που το Άγιο Όρος γνώριζε ημέρες δύσκολες και κρίση πνευματική και υλική.

Το 1516, μετά από πρόσκληση του Τσάρου της Ρωσίας Βασίλι Γ΄ Ιβάνοβιτς (Василий III Иванович ) μετέβη στη Ρωσία, προκειμένου να μεταφράσει λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβονική.

Εκοιμήθη το 1556 στη Μόσχα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαΐου 1988 και η μνήμη του τιμάται την 21η Ιανουαρίου.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ., στη  Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη,  Μ. Μπότσαρη & Ελ. Βενιζέλου, 454 44 Ιωάννινα.

Κεντρικοί ομιλητές, για τη προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Μάξιμου, ο κ. Ιωάννης Γιώσας, καθηγητής Φιλόλογος και ο κ. Αλέξανδρος Φαρμάκης, μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου. Η κ. Ολγα Κατάεβα, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Μάξιμος Γραικός» θα παρουσιάσει τον Σύνδεσμο και τις δράσεις του. Κλιμάκιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ιωαννίνων ο «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»,  θα ψάλλει το Απολυτίκιο του Μάξιμου Γραικού. Προλογίζει και συντονίζει  η κ. Βαῒα Οικονομίδου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος Ph.D., Προϊσταμένη Δ/νσης Ζωσιμαίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651072863 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zosimaialib@sch.gr.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

4ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης Γαλλοφωνίας στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, για 4η συνεχή χρονιά, Μαραθώνιος Ανάγνωσης στη Γαλλική Γλώσσα, από τις 11:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. Τιμώμενος συγγραφέας, ο Ιούλιος Βερν.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Φεβρουάριος 2018

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Φεβρουάριο 2018.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Η θέση της γυναίκας στο έργο του Χρηστοβασίλη (1855-1937)».

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων φιλοξενεί το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ιωαννίνων «Διώνη» για μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στη «Θέση της γυναίκας στο έργο του Χρήστου Χρηστοβασίλη (1855-1937)».

Η κ. Δροσιά Κατσίλα, Κεντρική Ομιλήτρια της εκδήλωσης και εγγονή του Χρηστοβασίλη, θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, την εποχή πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου και λίγο μετά, με επιλεγμένα κείμενα της ηπειρωτικής διανόησης του Χρήστου Χρηστοβασίλη, όπου αβίαστα και βιωματικά περιγράφεται η θέση της γυναίκας της εποχής. Κείμενα της εποχής αφηγείται η κ. Ελένη Ζούκη, από το σύλλογο Παλαιών Γιαννιωτών. Προλογίζει και παρουσιάζει το μήνυμα της ημέρας η κ. Αλλέγρα Μάτσα, Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Για το Σουλιώτη Χρήστο Χρηστοβασίλη, του οποίου τα κείμενα συναρπάζουν και το Αρχείο του, το οποίο θησαυρίζεται στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, ως τμήμα του Αρχείου Χρ.Σούλη, θα μιλήσει η κ. Βαϊα Οικονομίδου, Προϊσταμένη Δ/νσης της Ζωσιμαίας.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική αφιερωμένη στις γυναίκες, από τον Χρήστο Μπακίρα.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 και ώρα 06:30 μ.μ. στο χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Μ. Μπότσαρη & Ελ. Βενιζέλου, 454 44 Ιωάννινα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651 0 72863 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zosimaialib@sch.gr.

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ποιος είδι πράσιν’ άλογα ψηλά σαν τα ρεβίθια; 🎉🎊

Οι δράσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς ξεκίνησαν στη «Βιβλιοθήκη Γνώσης & Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων και θα συνεχιστούν έως τις 16-02-2018, με θέμα τις Απόκριες στα Ιωάννινα των περασμένων χρόνων.

Μια σύντομη ξενάγηση στο χρόνο με αφετηρία τον «διαγωνισμό» της καλύτερης κρεατόπιτας την Τσικνοπέφτη, τις επιρροές από τη γειτονική Ιταλία και το καρναβάλι της με αποκορύφωμα την Κυριακή της Αποκριάς στη συνοικία «Μνήματα» (πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος) μπροστά από τον Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης. Εκεί, όπου οι αποκριάτικοι όμιλοι, με κύριους χαρακτήρες το γαμπρό και τη νύφη, μαζί με τον Αράπη, τον Αγά, τον Εβραίο γυρολόγο, το μουντζουρωμένο Καλουτσιαμιώτη, το Τζάρα με το τσιγκελωτό του μουστάκι και τους οργανοπαίκτες παρουσίαζαν παντομίμα και αυτοσχέδιες κωμικές σκηνές, σατιρίζοντας την κοινωνική και πολιτική ζωή των Γιαννίνων. Αργότερα προστέθηκε το έθιμο της Γκαμήλας και ο μασκαρεμένος ξυλοπόδαρος Πανάρατος. Όλοι μαζί χόρευαν και διασκέδαζαν πλέκοντας το γαϊτανάκι και τραγουδώντας σατυρικά τραγούδια στις τζαμάλες.
«Ποιος είδι πράσιν’ άλογα ψηλά σαν τα ρεβίθια.
Κουτσός στουν κάμπου έτριχι να φτάσει καβαλλάρη…»
Μέσω της παρουσίασης που έχει σχεδιαστεί μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν τα δρώμενα. Παράλληλα, έχει προετοιμαστεί υλικό για πολύχρωμες κατασκευές σχετικές με το θέμα. Έτσι, οι μικροί φίλοι της Ζωσιμαίας, που είτε επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη με τις σχολικές τους τάξεις, είτε μόνοι τους μπορούν να δημιουργήσουν και να διακοσμήσουν.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Ιανουάριος 2018

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Ιανουάριο 2018.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Έκθεση Χαρτών του Μιχαήλ Χρυσοχόου Ζιτσαίου στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

 

 

 

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, θα εκθέσει χάρτες του Μιχαήλ Χρυσοχόου Ζιτσαίου, από τις Ειδικές Συλλογές της, από τις 10 Φεβρουαρίου 2018 έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2018.

Τα Εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στο κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

 

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ για το διάστημα 15/01/2018 – 21/01/2018

GreeceJS #22: TypeScript & Serverless

  • Τρί, 16/01/2018 – 18:00

 

Συντελεστές: Kostas Stergiou, Kostas Katsikas
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e999
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

Κορνήλιος Καστοριάδης – 20 χρόνια μετά (1997-2017)

  • Πέμ, 18/01/2018 – 19:00

 

Συντελεστές: Περικλής Βαλλιάνος, Νίκος Μαραντζίδης, Ανδρέας Παππάς, Τέτα Παπαδοπούλου
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1001
URL εκδήλωσης: Επίσημη Ιστοσελίδα Εκδήλωσης

ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Eκσυγχρονισμός των δικτυακών υποδομών του συνόλου των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας

  • Παρ, 19/01/2018 – 10:30


 

 

Συντελεστές:
URL μετάδοσης: https://diavlos.grnet.gr/event/e1002
URL εκδήλωσης:
Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Περιοδική απεικόνιση εκτέλεσης Προϋπολογισμού – Δεκέμβριος 2017

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων για τον Δεκέμβριο 2017.

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment

Κλειστή η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων στις 30-12-2017

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων θα παραμείνει κλειστή για το κοινό το Σάββατο 30-12-2017 (Απόφαση 7/30-11-2017 Θέμα 2ο του Ε.Σ. της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης).

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις | Leave a comment