Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2017 «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο! »

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συμμετείχε και φέτος, όπως κάθε χρόνο με δράσεις στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η γιορτή καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, τιμώντας την ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.

Κάθε χρόνο, μία διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να ετοιμάσει την αφίσα και το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το 2017, υπεύθυνο για το μήνυμα και το υλικό του εορτασμού είναι το  Τμήμα της Ρωσίας.

Τι ΧΑΡΑ να κρατάει κανείς ένα ΝΕΟ βιβλίο στα χέρια του!  Και στα παιδιά τους αρέσει σίγουρα να περνούν καλά! Γι? αυτόν ακριβώς το λόγο γράφουν τα έργα τους οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στα παιδιά όλου του κόσμου ο Sergey Makhotin, συγγραφέας επιτυχημένων παιδικών και νεανικών βιβλίων. Τα βιβλία του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και ασχολείται και με εκπομπές στο ραδιόφωνο για παιδιά!

Την αφίσα ζωγράφισε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Mikhail Fedorov, υποψήφιος το 2016 για το Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η Ελληνίδα συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως παιδικά βιβλία και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετάφρασε το μήνυμα στα ελληνικά.

Έτσι, τη Δευτέρα 03 Απριλίου 2017 η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη υποδέχτηκε τους μικρούς της φίλους και τους μετέφερε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το παραμύθι του Andersen «οι Αγριόκυκνοι» με την εξαιρετική εικονογράφηση της Anne Yvonne Gilbert (Εκδ. Πατάκη, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά) μια έκδοση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Δανού παραμυθά. Το αριστούργημα αυτό βασίζεται σε παλιά λαϊκά παραμύθια, πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1837 και είναι από τα πρώτα παραμύθια που έκαναν τον Δανό συγγραφέα γνωστό και δημοφιλή. Κείμενο και εικόνες ταξιδέψουν τους μικρούς μας επισκέπτες σε τόπους όπου όλα  είναι μαγικά και γίνονται δυνατά με την αγάπη. Και επειδή γιορτή δε γίνεται χωρίς τραγούδι όλοι μαζί, τραγουδήσαμε και χορέψαμε με επίκεντρο το βιβλίο και την αγάπη για το διάβασμα. Που ταξιδεύει τα παιδιά ένα βιβλίο; Το κάθε ένα εκφράστηκε με τη ζωγραφική του, σε έναν θαλάσσιο κόσμο, σε έναν βασιλικό κόσμο, σε ένα δάσος, στο ουράνιο τόξο?!

Και του χρόνου!

This entry was posted in Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.