Η μικρή μας ανταλλακτική βιβλιοθήκη: ένα πειραματικό βιβλιοφιλικό project για την πόλη μας.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη σίγουρα δεν είναι μια νέα ιδέα, αφού από χρόνια λειτουργούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και πιο πρόσφατα σε περιοχές της Ελλάδας.

Αποτελεί μια εναλλακτική εφαρμογή της παραδοσιακής δανειστικής βιβλιοθήκης  αφού δεν απαιτεί καμία εγγραφή, είναι ανοικτή στο κοινό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, το υλικό το διαχειρίζονται οι ίδιοι που χρησιμοποιούν ανταλλακτικά τη βιβλιοθήκη και γενικά είναι μια ανοικτή βιβλιοθήκη. Ο καθένας μπορεί λοιπόν να αφήσει το δικό του βιβλίο και να πάρει ένα άλλο. Τα βιβλία έτσι ταξιδεύουν από αναγνώστη σε αναγνώστη και ζουν μια καινούρια ζωή αντί να παραμείνουν αζήτητα στα ράφια ή να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Στον ανοικτό προθάλαμο της εισόδου της Ζωσιμαίας, ορατή και από τον πεζόδρομο- κεντρικό πέρασμα της πόλης μας-στήσαμε λοιπόν τη δική μας μικρή ανταλλακτική βιβλιοθήκη, στην οποία μπορεί ο καθένας να ανταλλάξει τα βιβλία του.

Στη σκέψη αυτή μας οδήγησε η εμπειρία μας, είτε του να βλέπουμε βιβλία να πετιούνται στους κάδους της πόλης μας είτε και ανώνυμα στο κιβώτιο επιστροφής βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας, μετά από εκκαθαρίσεις συνήθως των ατομικών βιβλιοθηκών.

Σκεφτήκαμε έτσι να λειτουργήσει πιλοτικά στο χώρο μας. Εάν υπάρξει ανταπόκριση το σχέδιο μπορεί να επεκταθεί και να στηθούν και άλλες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, διαμορφωμένες σχεδιαστικά και σε άλλα σημεία της πόλης μας, μιας πόλης που διατηρεί τη φήμη της και την αποδεικνύει με το μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι μέλη της Ζωσιμαίας, που σήμερα ανέρχονται στα 41.900 και καθημερινά αυξάνονται.

Στη ανταλλακτική βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να αφήσει κανείς βιβλία, σχολικά βοηθήματα, comics, περιοδικά, ταξιδιωτικούς οδηγούς, παραμύθια, CDs ακόμη και παιχνίδια. Φυσικά θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης αφήνει κάτι και παίρνει κάτι άλλο, ώστε να υπάρχει συνεχής ανακύκλωση.  Παροτρύνουμε τους χρήστες της ανταλλακτικής μας βιβλιοθήκης να γράψουν κάτι δικό τους στο τεκμήριο που αφήνουν ( μια υπογραφή, μια αφιέρωση, μια ενθύμηση?) ώστε μεταξύ των άλλων να αποτρέπεται και η εμπορική εκμετάλλευση του.

ΔΕΝ αφήνουμε βιβλία της δανειστικής Βιβλιοθήκης της Ζωσιμαίας για τα οποία υπάρχει το ειδικό κιβώτιο επιστροφής των βιβλίων της από τη άλλη πλευρά της εισόδου.

Με την ελπίδα ότι το σχέδιο θα αποδώσει και θα μπορέσει να εξελιχθεί ευχόμαστε σε όλους ένα υπέροχο καλοκαίρι.

This entry was posted in Νέα-Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.